Het verhaal achter Lipo-Oedeem

Manuele Lymfedrainage is een zeer rustige en zachte massagetechniek om de lymfeklieren te stimuleren het vocht en daarmee de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Naast vochtproblemen wordt deze massage voor vele andere klachten ingezet. Waaronder ook lipo-oedeem.

Wat is nu lipo-oedeem?

Dit is een chronische aandoening van het vetweefsel, waarbij de aanmaak van vetweefsel ernstig verstoord is. Dit proces is onomkeerbaar. De vetcellen houden het vet vast waardoor de lichaamsbouw volledig verandert, behalve bij handen en voeten, die blijven normaal van structuur en dikte. Het komt meer voor bij vrouwen. De oorzaak is helaas nog onbekend , wel zien we dat hormonen en een erfelijke factor een rol spelen in deze aandoening.

Kenmerken van lipo-oedeem:

 • Huid kan wit tot bleek zijn en kan koud aanvoelen ( doorbloeding is verstoord)
 • Cellulitis ( sinaasappelhuid)
 • Zwaar, drukkend gevoel in de ledematen
 • Pijn in de ledematen ( scheenbeen)
 • Oedeem is niet indrukbaar, meestal drukpijnlijk
 • Klachten nemen toe in de loop van de dag.

Dit in het kort wat het is, uiteraard kan ik er nog veel meer over vertellen maar wat mij het meeste heeft aangegrepen is het verhaal van Mariëlle , een vrouw van bijna 50, die al heel wat doorstaan heeft voordat ze er eindelijk achter kwam dat de klachten die ze al zolang heeft, een naam had, namelijk lipo-oedeem. Zij vertelde haar verhaal. Hoe ze zelfs een psychologie studie ging doen omdat er geen therapeuten waren die haar konden begeleiden, simpelweg omdat ze de expertise niet hadden. Artsen die zeggen dat ze eerst maar eens af moest vallen en dan keken ze wel verder. De hoeveelheid diëten en ook heftige crash diëten die ze heeft gedaan om er dan weer achter te komen dat niets helpt. Altijd moe bij het opstaan, stijfheid in de ochtend, altijd pijn. Door de jaren heen is ze blijven vechten voor een prettiger leven. De ene studie volgde op de andere studie en dat allemaal in het kader om te weten te komen hoe ze met deze aandoening om moest gaan, en omdat er niemand was die haar kon begeleiden.

Wat een daadkrachtige vrouw is ze. Waar ze voornamelijk de nadruk op legde is het zelfmanagement bij lipo-oedeem. Een gezonde, pure voedingswijze is belangrijk. Vooral om toename van gewicht te voorkomen. Psychische ondersteuning bij een negatief zelfbeeld kan helpen om anders met je ziekte om te gaan. Goede huidverzorging zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor wondjes. Regelmatig en gevarieerd bewegen en dan het liefst onder deskundige begeleiding. Zomaar wat tips wat zij doorgeeft aan lotgenoten. Ze zet zich nu vooral in voor lotgenoten.

Wat heeft ze bij mij losgemaakt zal je je afvragen?

Heel veel. De strijd en pijn die ze heeft moeten doorstaan is onmenselijk in mijn ogen. Een strijd om jezelf te aanvaarden maar dan ook nog eens de pijn die je wordt aangedaan door de omgeving. Onbegrip van de medici als ook de mensen om je heen. Dat mag toch niet. En dan kwam bij mij de vraag “wat kan ik als therapeut betekenen voor deze patiënten”? Allereerst moet dit de wereld in, er moet veel meer kennis verspreid worden, er zijn nog zoveel mensen die hetzelfde meemaken als Mariëlle. Dus hierover iets te schrijven en in de toekomst meer is een logisch gevolg. En natuurlijk Lymfedrainage geven ter verlichting en algehele verbetering van de huid en bindweefsel. Ik kan naar ze luisteren, en zo nodig naar de mensen verwijzen die er veel meer van afweten en ze verder op weg kunnen helpen.

Wat doet Lymfedrainage?

 • Het verbetert de afvoer van vocht en afvalstoffen
 • Het verminderen van pijnlijkheid/ gevoelige huid
 • Het verminderen van stugheid in bindweefsel en huid
 • Het verbeteren van de conditie van de huid
 • Het verminderen van stress

Helaas stop ik niet niet het proces van lipo-oedeem met deze massage maar ik kan wel mijn steentje bijdragen aan een prettiger gevoel .

Motto van Mariëlle:

“ veel leuker dan vallen en opstaan, is staan en opvallen!”

Voor meer informatie verwijs ik je graag naar: www.nlnet.nl

Thu, 28 February