Hoe je ná je vakantie je lichaam en geest ook kracht geeft

Waarom vakantie zo goed voor je is

Op vakantie kom je helemaal tot rust. Je bent weg van de alledaagse sleur en verplichtingen. Je slaapt uit en doet waar jíj zin in hebt. Je hebt zelfs grotendeels geen omkijken meer naar het huishouden. Het resultaat? Optimale ontspanning. Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat cruciaal te zijn voor een gezond lichaam en geest. Op vakantie herstel je van de dagelijkse drukte. Je laadt jezelf op. Daarom is het zo belangrijk dat je jezelf zo nu en dan vakantie gunt!

Prikkelarme omgeving en beweging

Ook bevind je je op vakantie vaak in een prikkelarme omgeving. Zeker als je vakantie viert in de natuur of bergen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Ben je op vakantie actief bezig? Bravo! Dan train je ook nog eens je spieren.

Rustig eten

Verder neem je op vakantie de tijd voor al je etentjes. Je eet bewust (niet voor de tv), rustig (niet gehaast) en zorgeloos (niet nadenkend over wat je nog allemaal moet). Dat is goed voor zowel je spijsvertering als je stofwisseling. Je lichaam maakt zo allerlei enzymen aan die helpen bij het verteren en benutten van je voeding. In plaats van elke dag urenlang op een bureaustoel te zitten, beweeg je op vakantie ook nog eens stiekem veel vaker en meer. Zo komt je stofwisseling steeds weer op gang.

Luieren

Tot slot is dat luieren aan zee, het zwembad of op een terras heel goed voor je hersenen. Normaal, bijvoorbeeld als je aan het werk bent, gebruik je je hersenen non-stop. Op vakantie komen ze tot rust, waardoor ze in staat zijn écht te herstellen. Je hersenen verwerken gedachtes en ervaringen, ruimen dode hersencellen op, en verbeteren belangrijke hersencelverbindingen. Je brein wordt als het ware gereset en daardoor kun jij sneller en creatiever nadenken, beter onthouden én krijgt ook je mentale gesteldheid een boost.

Samengevat heeft vakantie deze voordelen voor je lichaam en geest:

  • Je ontspant optimaal
  • Je laadt jezelf op
  • Je lichaam maakt minder van het stresshormoon cortisol aan
  • Je traint je spieren (als je actief bent)
  • Je verteert en benut je voeding beter en vollediger
  • Je stofwisseling komt steeds weer op gang
  • Je kunt sneller en creatiever nadenken én beter onthouden
  • Je mentale gesteldheid krijgt een boost

En het mooie is: óók thuis kun je profiteren van de gezondheidsvoordelen die vakantie met zich meebrengt. Met de volgende 6 tips.

Geef je lichaam en geest extra kracht met deze 6 alsof-je-op-vakantie-bent-tips

1 Ontspan elke dag een uur

Heb je een hobby? Maak je je hoofd graag leeg met sport? Kun je ultiem genieten van een leesboek of tijdschrift? Of vind je het heerlijk om in bad te liggen? Gun jezelf elke dag een uur me-time. Doe dát waardoor jij ontspant. En doe dat uur verder helemaal niets. Tip: leg je telefoon in een la of kast.

2 Ga elke dag naar buiten

Veel mensen komen door de alledaagse sleur bijna niet buiten. Zeker als je met de auto naar het werk gaat en thuis druk bent met het huishouden en je kinderen. De buitenlucht heb je echt nodig. Benut je pauze op het werk bijvoorbeeld optimaal en wandel een half uur in de buitenlucht. Of ga voor je werk of ná het avondeten een half uur buiten wandelen of fietsen.

3 Neem je tijd voor het ontbijt, de lunch en je diner

Rustig en bewust eten is zó belangrijk voor je spijsvertering en stofwisseling. Doe dat dan ook, elke dag. Laat de tv uitstaan. Eet aan de eettafel (daar is hij voor bedoeld!). Kijk niet op de klok. En leg ook tijdens het eten je telefoon in de la of kast.

4 Doe even helemaal niets

Ga je met de trein naar het werk? Luister geen muziek en scrol niet op je telefoon. Kijk naar buiten. Wees je bewust van wat je allemaal ziet. Zonder na te denken over wát dan ook. Ga je met de fiets of auto naar het werk? Dan geldt hetzelfde. Reis gewoon. Laat de radio uitstaan. Het lijkt verloren tijd, maar het tegendeel is waar. Je hersenen moeten dadelijk nog uren achter elkaar werken. En dat lukt veel beter als ze van tevoren rust hebben gehad. Ditzelfde trucje kun je ook toepassen ná een lange werkdag of intensieve dag met je kinderen. Zet je wekker en doe 15 minuten helemaal niets. Daar word je in plaats van dommer juist slimmer van!

5 Reset je lichaam met massage

De meeste mensen zijn nooit zo ontspannen als op vakantie. Ook niet als ze elk weekend hun hobby uitoefenen, om de dag sporten en elke dag buiten rondwandelen. Die spanning bouwt zich bij de meesten langzaam maar gestaag op in het lichaam, wat voor spierklachten kan zorgen. Zo nu en dan jezelf (laten) masseren helpt om de opgebouwde spanning toch los te laten. Je lichaam ontspant beter en kan daardoor net zo goed herstellen als op vakantie. Een weetje: door massage verbetert de doorbloeding, komt er meer energie in lichaamscellen, worden afvalstoffen beter afgevoerd en verbetert de plaatselijke stofwisseling. Deze effecten samen zorgen voor sneller herstel van spierweefsels.

6 Activeer je spieren

Activeer je spieren niet alleen in je pauze of na je werk. Maak ze elk half uur even wakker. Rek je uit, loop een stukje, ga stiekem squatten op het toilet, haal koffie voor de hele afdeling. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar even uit je stoel komt. Zo activeer je je spieren (dat doe je op vakantie ook), waardoor je stofwisseling verbetert en je spieren (als je een beetje intensief beweegt) sterker worden.


Met dank aan: Triggerpointcoach.nl
Tue, 20 August