Massage & triggerpoint..bijzondere combinatie

Afgelopen dagen heb ik een eerste module gevolgd om triggerpoints op te sporen en te behandelen. Wat waren dat leerzame dagen zeg! Ik heb mogen leren dat pijn, stijfheid en functiebeperking in je lichaam een afgeleide kunnen zijn van een triggerpoint. Deze bij mezelf op te kunnen sporen, en zo ook bij de ander, en ze te behandelen.

Maar wat is een triggerpoint? Dat is een lokale kramptoestand in de spiervezel. Het kan aanvoelen als een 'knoopje' in een spier, waardoor de doorbloeding stagneert met alle gevolgen vandien. Het doet pijn als je op zo'n punt drukt. Elk triggerpoint heeft een specifiek uitstralingsgebied. Ze veroorzaken vaak pijnklachten en leiden deze meestal af naar een andere plek in het lichaam. Hierdoor kan je dus ergens anders pijn ervaren, terwijl de drukpunten elders liggen.

Naast de pijnklachten kan het ook stijfheid, krachtverlies en beperkte beweeglijkheid geven.Een triggerpoint kan ontstaan door langdurige overbelasting, te denken aan te zware inspanning, een verkeerde werkhouding, acuut trauma door een val of ongeluk. Maar ook als je langdurig een deel van je lichaam niet kan gebruiken vanwege een brace of gips, of als je stress ervaart kunnen oorzaken zijn van een triggerpoint.

Ik hoor wel eens cliënten zeggen dat ze geen pijn- of stress gerelateerde klachten ervaren. Echter al gauw tijdens de massage krijg ik dan reacties als:" ik had niet gedacht dat ik daar pijn zou voelen ". Of " Ik had er geen idee van dat ik zo stijf in mijn spieren was". Ze werden zich ervan bewust wat er in hun lichaam gebeurde. En dat is nu net iets wat ik zo bijzonder vind aan mijn vak....Je bewust worden wie je bent en hoe je lichaam aanvoelt. En zonder dat we het beseffen is dat een eerste begin van een andere (levens)houding. Want niemand wil lang doorlopen met pijn en/of stijve spieren. Door je hiervan bewust te worden ben je in staat om verandering te brengen in je leven.

Massage helpt je om in contact met jezelf te komen. Je aandacht gaat vanuit je hoofd naar je hart, en verder het lichaam door. Je kan weer ervaren hoe het is om los te laten en in diepe rust te zijn. Kom ik tijdens de massage triggerpoints tegen dan kunnen we daar samen naar 'kijken' en in die rust en ontspanning proberen weer beweging te krijgen in de doorbloeding van de spier.

Heb je last van pijn, stijfheid, tintelingen in handen of voeten, een tennisarm, hernia klachten of niet nader genoemde klachten en wil je meer weten over deze vorm van masseren/ behandelen, neem dan contact op met mij. Of wil je gewoon gemasseerd worden en voelen wat je lichaam jou te vertellen hebt, voel je welkom!

Martine Wiltenburg

Massagepraktijk Wiltenburg

 

Sat, 29 July