Restless Legs Syndrome (RLS)
1 op de 20 mensen – meestal mensen van middelbare leeftijd – krijgt te maken met deze aandoening. Bij rusteloze benen heb je last van een onprettig, rusteloos of kriebelend gevoel in je benen. Vooral als je gewoon stilzit. En met name in de avond en nacht. Het rusteloze gevoel kan ook in je armen optreden of in je benen én armen. Is het gevaarlijk? Niet direct. Maar op lange termijn kan het syndroom wel ernstige vermoeidheid en slaapgebrek veroorzaken. En dát kan heel slecht zijn voor je gezondheid. Bovendien kan het Restless Legs Syndrome een gevolg zijn van een onderliggende klacht. Ga dus altijd naar de arts voor een diagnose en advies.
Restless Legs Syndrome? Doe de zelfcheck:
Herken je deze 4 punten? Dan is de kans groot dat je RLS hebt. Je kunt overigens óók RLS hebben als je één of twee van deze symptomen hebt.
Wat kunnen oorzaken van je RLS zijn?
Wat RLS precies veroorzaakt, is nog onduidelijk. Soms lijkt de aandoening erfelijk bepaald. Soms worden de klachten veroorzaakt door een ijzerstofwisselingsstoornis of een dopaminestofwisselingsstoornis. IJzer speelt een cruciale rol in het lichaam voor zowel zuurstoftransport als de aanmaak van de nodige enzymen voor productie van andere belangrijke stoffen, zoals hormonen en eiwitten. Dopamine speelt een rol bij de signalen die van zenuwcel naar zenuwcel worden gestuurd. Logisch dat een verstoring van je ijzerstofwisseling of dopaminestofwisseling kan leiden tot klachten in je ledematen.
Andere ‘veroorzakers’
Sommige situaties en aandoeningen kunnen ook leiden tot RLS-klachten. Of ze zorgen voor een periode van ergere RLS-klachten. Zoals:
Wat kun je doen aan RLS?
Als je weet wat jouw RLS veroorzaakt, kun je die oorzaak aanpakken. Doe bijvoorbeeld iets aan je ijzertekort of stap naar de huisarts voor eventueel andere medicatie. Daarnaast kunnen deze 10 lifestyle-veranderingen je klachten verminderen en soms zelfs helemaal doen verdwijnen:
Met dank aan de opleiding Triggerpointcoach
Wed, 26 December