Massagepraktijk Wiltenburg en Hormonen in Balans

Last van oorsuizen, hoofdpijn of kaakgewrichtsklachten?

5 klachten die te behandelen zijn met massage

In deze blog 5 klachten die te behandelen zijn met massage

Heb je vaak hoofdpijn, een piep in je oren of een knakkende kaak bij het eten? No worries. Dit betekent meestal helemaal niet dat je een aandoening als migraine, tinnitus of artrose hebt. Veel klachten beginnen in je spieren en zijn via deze spieren prima te behandelen.

1 Hoofdpijn

Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door gespannen spieren en/of knopen in spieren. Vooral spanningshoofdpijn, waarbij je een drukkend/knellend gevoel hebt aan de rechter- en linkerkant van je hoofd, wordt hierdoor veroorzaakt. De oplossing: massage! Bij spanningshoofdpijn helpt het om de trapezius/monnikskapspier te masseren. Dit is een grote spier die helemaal van je nek, tussen je schouderbladen, tot het midden van je rug loopt. Natuurlijk kun je je rug láten masseren. Met een massage- of stuiterbal kun je prima zélf deze spier masseren. Plaats de bal tussen je rug en de muur, zoek het gevoeligste punt op en beweeg verticaal op-en-neer.

Wat ook goed is: meerdere keren op een dag stretchen

Stretchen voorkomt hoofdpijn door gespannen spieren, doordat je spieren door het stretchen ontspannen.

2 Oorsuizen (tinnitus)

Tinnitus wordt vaak onterecht toegeschreven aan gehoorschade. Ja, gehoorschade kan tot chronisch oorsuizen leiden. Toch is de oorzaak vaak te vinden in één of meerdere spieren. Bijvoorbeeld in de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier, die van het borstbeen tot achter het oor loopt. Ook spierknopen in de nek kunnen voor oorsuizen zorgen. Heb je naast oorsuizen ook last van nekpijn? Dan heb je meestal veel baat bij massage van de nek. Heb je geen nekpijn? Dan heb je waarschijnlijk baat bij behandeling van de halsspier (borstbeen-sleutelbeen-tepelspier).

Tip: doe nekoefeningen

Direct de spier in je hals masseren, is niet prettig. Doe daarom oefeningen voor je nek. Hierbij masseer je indirect de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier.

3 Hersenschudding

Heb je een hersenschudding (gehad)? Dan is het eerst van belang dat je één tot twee weken goed rust neemt: fysiek en mentaal. Die rust heeft je lichaam hard nodig bij het herstel. Te lang nietsdoen, kan echter averechts werken. Daarom is het van belang om je lichaam een handje te helpen als je na die één tot twee weken rust nog steeds veel last hebt van je hersenschudding. Je hebt dan namelijk last van de (spier)weefsels die zijn verstrakt door het trauma waardoor je de hersenschudding kreeg. Die verstrakte weefsels zorgen voor pijn. Ook kunnen de verstrakte weefsels invloed hebben op je bloedsomloop, wat óók weer voor (hoofd)pijn kan zorgen. Met massage versoepel je de verstrakte (spier)weefsels en zo kan elke massage de pijn steeds verder verminderen.

Wat ook helpt: rustige bewegingsoefeningen

Bewegingsoefeningen (oefentherapie) dragen bewezen bij aan het herstel van een hersenschudding. Bovendien masseren de bewegingen die je hierbij maakt je spier(weefsels) en verbeter je de bloedsomloop. Is er even niemand in de buurt om je te helpen met een massage? Dan heb je dus ook baat bij deze massage op indirecte wijze.

Hersenschudding + whiplash

Wat veel mensen niet weten is dat er bij elke hersenschudding ook sprake is van een whiplash. De druk waarbij een hersenschudding optreedt, is namelijk veel hoger dan de druk die voor een whiplash kan zorgen. Daarom lijken de symptomen ook zo op elkaar. Uiteraard is het ook mogelijk om een whiplash te krijgen zónder hersenschudding. Zo kan dit nektrauma al bij een klein (auto-)ongeluk optreden.

4 Whiplash (nektrauma)

Bij een whiplash is er sprake van een nektrauma. De klachten komen vanuit de nek. Dit betekent niet dat je in de praktijk ook last hebt van je nek. Toch kan dit nektrauma de oorzaak zijn van klachten als hoofdpijn, concentratieproblemen, duizeligheid en evenwichtsproblemen. Het grote nadeel van een whiplash is dat klachten vaak tot een jaar of zelfs langer aanhouden. De oplossing? Massage van de nekregio. Dat kan meteen verlichting bieden. Met name massage van de spieren in de hals (de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier en schuine spieren) blijkt effectief bij blijvende klachten van een whiplash. Doe deze oefeningen en massage bij voorkeur in samenwerking met een gespecialiseerd therapeut of masseur en bouw het langzaam op.

Tip: blijf je revalidatieoefeningen doen

Een whiplash heeft nu eenmaal langdurig impact op je lichaam. Oók als de ergste klachten verdwenen zijn. Door je revalidatieoefeningen te blijven doen houd je je nek soepel. De oefeningen zorgen namelijk ervoor dat spieren ontspannen, de doorbloeding verbetert en spieren goed kunnen herstellen.

5 Kaakgewrichtsklachten

Pijn in je kaak? Kun je je mond niet ver of lang opendoen? Hoor je een knarsend geluid als je kauwt? Kaakgewrichtklachten zijn ontzettend vervelend. Gelukkig zijn ook deze klachten vaak te verlichten met massages en kleine oefeningen. Vooral massage van de kauwspieren en de spier die je bovenkaak met je onderkaak verbindt, is effectief bij kaakgewrichtsklachten. In deze spieren kunnen namelijk spierknopen zitten waardoor je al die kaakklachten krijgt.

Must-do: ontspan meer en vaker

Stress en onvoldoende ontspanning zorgen voor gespannen, verkrampte spieren. Zeker in je kaak. Je kan bijvoorbeeld (ongemerkt) gaan kaakklemmen, tanden knarsen in je slaap of andere spieren in je gezicht aanspannen. Door meer en vaker te ontspannen – en je bewust te zijn van ‘ontspannen blijven kijken’ – voorkom je kaakgewrichtsklachten.

Heb je vragen dan kun je altijd mijn hulp inschakelen.


Met dank aan de Triggerpointcoach.nl